TD/ GALATA KULESİ

GALATA KULESİ

İstanbul’ un siluetinde dimdik yükselen Galata Kulesi, tarihi yüreğinde barındıran sessiz bir mücevher gibidir.

Galata Kulesi, eski devirlerden beri ‘Galata’ adıyla anılan bu mevkiin çevresinde Galata’yı korumak amacıyla yapılmış tahkimatın bir parçasıdır.

14. yüzyıl ortalarında, Cenevizliler’in savunma amaçlı olarak inşa ettikleri Galata Kulesi, 16. yüzyılda tersanede çalıştırılan esirlerin barınağı olarak kullanıldı.

Galata Kulesi’nin iç çapı, zemin katında 8,95 metredir. Duvar kalınlığı 3,75 metre olan Galata Kulesi’nin zemin katında dış çapı ise 16,45 metredir. Kulenin yüksekliği ise 60 metredir.

Fetih’ e kadar iki yüz yılı aşkın bir süre boyunca hemen hemen bağımsız bir Ceneviz sömürge kenti olan Galata’ nın birkaç kez büyütülen kentsel savunma sistemindeki yirmi dört kuleden ayakta kalabilen tek ve en anıtsal olanı bu kuledir.

Fetih’ ten sonra, depremler ve başka nedenlerle zaman zaman hasar gören Galata Kulesi bugünkü şekli 2. Mahmut döneminde yapılan onarımda verilmiştir.

18. yüzyılda Galata Kulesi’ne, gece yarısını haber vermekle görevli bir Mehterhane Ocağı yerleştirildi. Kule,

1874’ ten itibaren yangın gözetleme ve haber verme mevkii olarak kullanılmaya başlandı. 1967 yılında Belediye Başkanı Haşim İşcan tarafından tamir ettirilen kulenin üst katı lokanta ve lokal olarak kiraya verildi.