ABAZA HASAN PAŞA (?-1659)
IV.Mehmet döneminde Osmanlı İmparatorluğu’nda çöküşü hızlandıran iç ayaklanmaların ünlü simalarından bir vezirdir.
Anadolu’daki Türkmen aşiretlerinin ağası bulunduğu sırada Yeniçeri ileri gelenlerinin etkisiyle azledildiği için Kastamonu’da ayaklanarak o sırada kendisi gibi asi İbşir Paşa ile birleşmiştir. İbşir Paşa’nın sadrazamlığında ise yeniden Türkmen aşireti reisliğine atanmıştır. Fakat İbşir Paşa İstanbul’da öldürülünce onun hıncını almak üzere yine ayaklanmış ve 1656’da kendisine vezirlik rütbesi ile Diyarbakır valiliği verilmiş, daha sonra Halep valiliğine gönderilmiştir.
Köprülü Mehmet Paşa sadrazam olunca Abaza Hasan Paşa’yı Erdel (Transilvanya) seferine çağırmış, Köprülü Mehmet Paşa’nın samimiyetine güvenmeyen Hasan Paşa, sadrazamın şiddet hareketlerini öne sürerek yeniden ayaklanmıştır. İçlerinde vezirler de bulunan 15 kadar vali ve bey de bu ayaklanmayı desteklemişlerdir. Anadolu’daki bu kargaşalıktan padişahın telaşlanması üzerine Köprülü Mehmet Paşa, Erdel’den İstanbul’a dönmek zorunda kalmıştır.
Abaza Hasan Paşa, Anadolu serdarı sıfatıyla üzerine gönderilen Diyarbakır valisi Murtaza Paşa’yı bozguna uğratmıştır.
Kış mevsimiyle gelen güçlükler üzerine, Murtaza Paşa ile Halep valisi Tutsak Ali Paşa, Abaza Hasan Paşa’nın maiyetindeki Yeniçeri ve levent reislerini kandırıp uzaklaştırdılar. Sonra da Hasan Paşa’yı padişaha affettirecekleri vaadiyle kandırarak Halep’e getirdiler, ani bir gece baskınıyla maiyetindekileri ve Abaza Hasan Paşa’yı öldürdüler. Paşa’nın kesilen başı İstanbul’a gönderildi.